НАТО ЗЛОЧИНИ: Бомбардовање СР Југославије 1999 – 2024

НЕМИЛОСРДНИ АНЂЕО!

Пре тачно 25.година почело је НАТО бомбардовање Савезне Републике Југославије ( Србије и Црне Горе ) 24. марта 1999. године у 19:45 часова где је кренуло са ваздушним нападима на војне циљеве да би се касније ваздушни удари проширили и на привредне и цивилне објекте који су трајали од 24.марта до 10.јуна 1999.године, где је током ваздушних напада – агресије убијено 2.500 цивила међу њима 89 деце и 1.031 припадника Војске и полиције.

Рањено је око 6.000 цивила од тога 2.700 деце као и 5.173 војника и полицајаца док се 25 особа до данас води нестало.

Далеко моћнијој НАТО авијацији, Војска Југославије супротставила се борбеним средствима и системима који су више генерација старији и који, узимајући у обзир и количине нису могли ефикасно одбранити пре свега цивилну и војну инфраструктуру земље, која је рушена и уништавана из дана у дан, из ноћи у ноћ. Одбрана копнених снага Војске, обављена је успешније, јер су све јединице ВЈ успешно и често маневрисале и вршиле све потребне активности на маскирању и обмањивању противника.

У том смислу је и сачуван главни ударни потенцијал снага Копнене војске и уништен мали број најзначајнијих средстава Копнене војске, попут тенкова, борбених оклопних возила пешадије, артиљеријских и хаубичких оруђа и вишецевних лансера ракета.

Прекид бомбардовања се догодио 10.јуна 1999.године ради спровођење Кумановског споразума и 11 – дневног повлачења Војске Југославије и полицијских јединица МУП-а Републике Србије са простора Косова и Метохије, а ради распоређивања НАТО снага под мандатом УН по резолуцији 1244.

Скоро да нема града у Србији који се током агресије нашао на мети“  НАТО ЗЛОЧИНАЦА „ које су  чиниле 19 земаља а који су извршили преко 2.300 удара и бацали преко 22.000 тона пројектила међу којима и забрањених касетних бомби пуњеним обогаћеним уранијом.

Разорен је и уништен велики део инфраструктуре школе, болнице, медијске куће, привредни објекти, цркве, манастири и др.

ХВАЛА ВАМ ШТО НАС ПРАТИТЕ!!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *