Буђановци: Извините што нисмо знали да је невидљив 1999 – 2024

На данашњи дан 1999. године у атар сремског села Буђановци пао је амерички ловац бомбардер „Ф-117 А“, такозвани „невидљиви“ којег је оборила противваздушна одбрана Војске Југославије. Било је то највеће понижење ратног ваздухопловства САД, и изазвало је неверицу и шок у НАТО а посебно у Вашингтону. До тада се сматрало да авион „стелт“ технологије, симбол моћи и неуништивости, који се сматрао невидљивим за радаре, није могуће оборити.

Стелт авион, понос америчке авијације, који је учествовао у НАТО бомбардовању СРЈ, оборио је 3. Дивизион 250. Бригаде противваздушне одбране. Око 20 сати и четрдесет минута на модификованом радару руског ракетног система С-125 (нева), уочена мета, а само један минут касније авион је погођен изнад војвођанског села, недалеко од Руме.

Авион је пао у атар села Буђановци, пошто је претходно гађан са две ракете типа „нева“, а јединицом која га је оборила командовао је пуковник Золтан Дани. Пилота су евакуисале америчке снаге. Ф-117 А је пре агресије на Југославију коришћен у америчкој инвазији Панаме 1989. године и у Заливском рату две године касније.

Обарање Ф-117 код Буђановаца је догађај током НАТО бомбардовања СРЈ који представља први и једини потврђени губитак авиона НАТО алијансе израђеног у стелт технологији. Авион америчког ратног ваздухопловства Локид Ф-117А Ноћни јастреб са ознакама АФ 82 806 ХО (база Холоман, Нови Мексико) је оборен 27. марта 1999. године, четвртог дана НАТО бомбардовања, а оборио га је 3. дивизион 250. ракетне ПВО бригаде Војске Југославије, којим је командовао пуковник Золтан Дани поготком из модификованог руског ракетног система С-125 Нева. Онеспособљен за даљи лет, авион се срушио у атару сремског села Буђановци код Руме.

Пилот потпуковник Дејл Зелко спасен 6 сати након обарања.

„Невидљиви“ и „необориви“ амерички ловац-бомбардер Ф-117А оборен је на данашњи дан пре 25 године у атару села Буђановци док је учествовао у НАТО агресији на СР Југославију. Српска војска срушила је мит о моћном америчком авиону, а народ је то на свој начин испратио поруком „Извините, нисмо знали да је био невидљив“.

Највећи део остатака обореног авиона налази се у Музеју ваздухопловства надомак Београдског аеродрома Никола Тесла.

Једино што НАТО ЗЛОЧИНЦИ нису знали , да је српски народ слободарски народ.

ХВАЛА ВАМ ШТО НАС ПРАТИТЕ!!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *