УПРАВА ПРЕПОРОДА ЖЕЛИ СВИМ ПРАВОСЛАВНИМ ВЕРНИЦИМА – СРЕЋАН ВАСКРС

“ ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ “

Православни хришћани – верници данас 16.4.2023.године обележавају ВАСКРСЕЊЕ Исуса Христа по Јулијанском календару, највећи и најстарији хришћански празник, који симболизује победу живота над смрћу.

За овај празник везује се обичај даривање јајима.

Јаје је симбол обнављања природе и живота, што симболише Исусов излазак из гроба и поновно рађање.

Прво обојено јаје, које је по правилу „ црвено „ оставља се на страну до следећег Васкрса и придаје му се посебна важност.

Црвена боја симболизује Исусову крв на Голготи, али и боју васкрсења.Прво јаје сматра се „ чуваркућом „ односно заштитником куће и здравља.

Поред верника Српске православне цркве ( СПЦ ) овај празник обележавју и Антиохинска, Јерусалимска, Руска, Грузијска, Јапанска и др.православне цркве.

Исус Христос је према јеванђелима и веровању разапет у петак у суботу је прележао у гробу а у недељу је ВАСКРСАО из мртвих и тако победио смрт и свим људима даровао вечни живот.

Хришћани верују, да је прва особа која је срела васкрслог Исуса Христа била Марија магдалена, а касније се он указао и својим ученицима.

Васкрс се увек прославља у првој недељи месеца после пролећне равнодневнице и после јеврејске Паше, на основу одлуке која је донета на Никејском саобору 325.године, коју и данас поштују све православне цркве.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *