СВЕТИ ТРИФУН:  ДАН ВИНОГРАДAРА 14.2.2024

Српска православна црква и њени верници данас 14.фебруара 2024.године молитвено прослављају Светог Трифуна, заштитника виноградара, гостионичара, многих занатлија и искрене хришћанске љубави.

Свети Трифун један је од Христових великомученика који пострадао за хришћанску веру. Српска православна црква Светог Трифуна обележава 14. фебруара по новом, односно 1. фебруара по старом календару.

Прославља се као „ Дан винoградара „

Рођен је у селу Кампсади у Фригији, у врло сиромашној породици али веома побожан још од малих ногу. Свети мученик Трифун, био је дете благочестивих родитеља. Као дете време је проводио чувајући гуске.

Дарован од Бога даром чудотворства и исцељења. За време свог живота исцелио је многе болеснике, истеривао демоне из многих људи и помогао многима који су му се обраћали за помоћ. За време владавине цара Гордија римским царством, прославио се излечивши цареву кћерку Гордијану.

Гордијана се тешко разболела и пореметила са умом. Многи лекари покушали су да је излече али безуспешно. Када се зли дух јавио из девојке, рекао је да га из ње не може истерати нико други, него једино човек по имену Трифун. Чувши то, цар је позвао све људе са овим именом из царства.

Нико није успео да је излечи. Када је дошао ред на младог Трифуна, он је исцелио Гордијану. Цар Гордије богато је наградио Трифуна. Сво богатство младић је на повратку поделио сиромашнима и наставио да чува гуске. Након исцељењем многи примише хришћанску веру.

Када је на римски престо дошао цар Декије, почели су прогони хришћана, страдање и мучење. Како није желео да се одрекне Христа и своје вере, светом Трифуну су одрубили главу. Погубљен је од стране цара 250. године. Сахрањен је у Кампсади где је и рођен.

Светог Трифуна славе многобројни еснафивиноградари и механџије.

Не зна се тачно када, али мошти Светог Трифуна су из Кампсаде пренете у Цариград. Одакле је глава Светог Трифуна донета у Котор у Цркви Светог Трифуна. На олтарској прегради је угравирана 809 година. Што значи да су мошти донесене заједно са олтарском преградом на коју је уклесана година која датира из Цариграда.

Теза да су мошти од 809 године у Котору, би тешко опстала. Јер је Котор цео страдао од Сарацена (муслиманских пирата) 840 године.

Свети Трифун се поштује у Боки КоторскојДубровникуШумадијиПоповом пољуБарију и осталим градовима југа Италије. Петар I Петровић Његош је добио честицу моштију светог Трифуна од свог пријатеља, которског бискупа (Марк Антун Грегорина), који је био родом из Котора. 

Он је то поклонио 1803. године једној цркви у Москви, која је посвећена овом свецу.

На овај дан виноградари излазе у виноград да орежу барем један чокот винове лозе и полију га вином. Верује се да ће грожђе тако добро родити.

Ако на светог Трифуна пада киша, родиће успешно шљива и биће родна година.

Уколико дан буде ведар, година ће бити сушна и неродна. 

Једно од веровања у народу је, да са овим даном стиже пролеће, да се буди природа и најузвишеније осећање код људи, љубав. У селима Шумадије славе се као заветан дан, јер се сматра да он штити села од града и поплаве. У Поповом пољу нико не ради теже послове.

Према веровању, Свети Трифун је чувар биља и штити га разних штеточина. Обично се њему моле да сачува њиве и винограде од скакавацагусеница и других инсеката.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *