Данас је Никољдан, највећа слава у Србији 19.12.2023

Никољдан је начешћа српска крсна слава који се слави 19.децембра и посвећен је Св.Николи, заштитнику деце, учених људи, трговаца, морнара и путника уопште.

Свети Никола је рођен у граду Патар у области Ликија у Малој азији, од родитеља Tеофана и Ноне у време римског цара Валеријана.

Још као дете показивао је необичне душевне дарове. Када је одрастао и изучио школе, желео је да ступи у свештенички чин, те га његов стриц архиепископ увео у то и поставио га за свештеника града Мира.

Када су Николи умрли родитељи који су били веома богати, он је од свог наследства помагао сиротињи делећи милостињу и удавајући сироте девојке.

Након смрти његовог стрица, епископи и свештеници из Ликијске области окупили су се да изаберу новог архиепископа и договорили да изаберу највреднијег и најтачнијег у извршавању дужности. Пошто су се уверили да је управо Никола такав изабрали су га за архиепископа мирликијског.

Као архиепископ, Никола је поучавао народ у вери. Не само у цркви, већ и по домовима, на улици и на сваком месту. Никола је саветовао, обилазио болесне, сужње откупљивао и пуштао на слободу, жалосне је тешио, а грешницима је показивао пут и начине да се поправе.

Под царем Диоклецијаном Никола је био затворен у тамници и у њој је провео много година, све док цар Константин није дао свима слободу, па се Никола опет вратио на своју архиепископску столицу.

Упокојио се у Миру 345 године, а потом су неколико векова његове мошти почивале у саборној цркви тог града.

Године 1096. Посмртни остаци светог Николе пренети су у Бари, који се налази у јужној Италији у цркви светог Јована Претече.

И данас мошти светог Николе почивају у Бари у цркви светог Николе, који су његову славу подигли грађани, верујући и поштујући светог Николу као чудотворца и исцелитеља.

Током векова, свети Никола је постао један од најпознатијих светаца. У циљу сећања на њега и за његово прослављење подигнуте су хиљаде цркава и манастира.

ХВАЛА ВАМ ШТО НАС ПРАТИТЕ!!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *