Врчин: Протест грађана у вези необезбеђених пружних прелаза, 29.7.2023.

Дана 29.7.2023.године у организацији УГ „ Препород „ одржан је протест – упозорења у вези необезбеђених пружних прелаза у Врчину у делу насеља „ Драгослава Станковића и Касаповаца „.

Како смо поученим задњим трагичним догађајем а боримо се више од годину дана да се поставе – обезбеде пружни прелази обраћајући се Институцијама железнице Србије , Министру за грађевинарство, саобраћаја и инфраструктуру као и општини Гроцка али без успеха.

Након одговора од стране Инфраструктуре железнице Србије да ова два пружна прелаза не спада у приоритет јер су безбедни за пролазак моторних возила као и грађана из тих делова насеља одржан је овај протест – упозорења.

Било би и више грађана на протесту  да се није умешали појединци из општина Гроцка да уцењују грађане да ће остати без аутобуса који их превози до центра Врчина а такође и радници Комуналног да изгубе посао ако изађу и подрже овај наш протест, иако смо више пута наглашавали да ово није политички већ грађански протест и да ми нисмо политичка странка.

Разлог тога је што поједини вероватно осећају моралну кривицу због смрти две младе особе, где су могли да спрече да дође до тога али нису својим нечињењем да се изгради рампа, па су напали на наше удружење и председника да ми злоупотребљавамо смрт истих а не да смо се једини који смо се борили да спречимо било какву трагедију да не дође до тога.

На самом почетку скупа обратио се председник УГ „ Препород „ Славко Симоновић који је замолио све присутне да минутом ћутања одају почаст  деци која су изгубила живот на овом прелазу, да бих се након тога обратио присутнима о проблемима самог пружног прелаза као и напада неких појединаца из општине Гроцка ( имена позната редакцији ) која су лепила неприкладне увредљиве плакате по Врчину мислећи да ће да нас омаловаже са тим али, су се преварили и имало је велики контра – ефекат таквог њиховог понашања од стране грађана.

Након тога обратила  су се још десет говорника – присутних грађана који су изнели своје ставове по питању самих пружних прелаза, а које ћемо ми проследити надлежним службама.

На протесту упозорења било је заједно присутно на оба пружна прелаза преко 300. грађана где су поједини носили разне транспаренте а који су захтевали и тражили да се изврши под хитно обезбеђење пружних прелаза, како неби дошло до још већих последица поготово за децу која се превозе школским аутобусом и саме грађане са моторним возилима јер се ради о непрегледним кривинама.

Овакав вид прелаза можда би задовољио старе стандарде али сада пошто се ради о магистралној пруги ( брзој пруги ) никако не може да испуни услове без уградње светлосно – звучне сигнализације и полу – браника.

Захваљујемо се свим грађанима Врчина који су дошли да подрже овај вид протеста без страха од појединаца из општине Гроцка, а такође се захваљујемо и свим осталим грађанима који су дошли из других насеља да дају подршку и помогну да се изгради рампа на тим пружним прелазима за безбедност свих нас.

На крају скупа донета је заједничка одлука да се да рок до 30.дана да започну са изградњом рампе, а ако се то не деси предузеће се радикалне мере неизоставном           „ блокадом „ ова два пружна прелаза незадовољних грађана.

Скуп је завршен у 19.00 часова без икакавих инцидената у присутву Полицијских службеника.

По завршетку скупа присутни грађани су упалили свеће настрадалој деци.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *