Шумарице: Стрељање Крагујевачких ђака 21.октобра 1941.године

Пуцајте, ја и сада држим час

Велики школски час је традиционална манифестација, која се одржава у знак сећања на „ СТРЕЉАЊЕ ЂАКА И ЦИВИЛА „ страдалих 1941.године у Шумарицама на данашњи дан.

Крагујевачки октобар је трагедија која је трајала три дана. По последњим истраживањима само у периоду од 19 до 21.октобра, те јесени убијено је око 30.000 цивила током страшне одмазде Немаца.

Директно са часова је извођено и стрељано око 300 ђака средњих школа и 40 – торо деце узраста 12 до 15 година и то су бројке које се поуздано зна, док црквене књиге сведоче о много већем броју несталих у том периоду.

Повод за стрељање били су немачки губици у борби са партизанским јединицама и водили су се наређењем: 100 стрељаних за једног убијеног и педесет убијених за једног рањеног немачког војника.

Подаци о злочину учињеном од стране немачког окупатора чувају се у Музеју Шумаричког спомен парка, где се могу видети клупе, ђачке књижице, поруке и последње ствари нађене у џеповима усмрћених ђака, који су извођени и стрељани као и ствари мужева, отаца и цивила који су се ту задесили.

Као један од савременика ове трагедије  Десанка Максимовић у својој најпознатијој песми „ Крвава бајка „ кроз једну строфу урезује у историју овај трен:

А педесет и пет минута пре смртног трена, седела је у ђачкој клупи чета малена и исте задатке тешке решавала: колико може путник да иде пешке … и тако редом. Мисли су им биле пуне истих бројки и по свескама у школској торби, бесмислених лежало петица и двојки.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *