Бомбардовање Београда 6.априлa 1941 године

Бомбардовања Београда у Другом светском рату, такође познато као Операција Одмазда или Операција Казна, било је немачко бомбардовање Београда у априлу 1941, у знак одмазде за војни пуч којим је свргнута влада која је потписала Тројни пакт.

Бомбрадвоање се догодило у првим данима осовинске инвазије на Југославију током Другог светског ратаЈугословенско краљевско ратно ваздухопловство (ЈКРВ) располагало је са само 77 савремених борбених авиона за одбрану Београда насупрот стотина немачких ловаца и бомбардера који су напали у првом таласу рано 6. априла. Три дана пре, капетан ваздухопловства Владимир Крен је пребегао Немцима, откривајући им локације више војних средстава и шифре ЈКРВ.

Још три таласа бомбардера напала су Београд 6. априла, а наредних дана напади су настављени. Напади су довели до парализе југословенског цивилне и војне команде и контроле, као и до разарања инфраструктуре Београда и много цивилних жртава.

Копнена инвазија почела је неколико часова раније, а ваздушни напади су вршени и на аеродроме ЈКРВ и друге стратешке цивиљеве широм Југославије. Међу цивилним циљевима били су Народна библиотека, која је до темеља изгорела заједно са неколико стотина хиљада књига и рукописа, као и Београдски зоолошки врт.

У знак одмазде због инвазије на Југославију, која је капитулирала 17. априла, британско Краљевско ратно ваздухопловство је извршила два бомбардовања Софије, која је касније учествовала у парчању Југославије.

Вишег официра Луфтвафеа одговорног за бомбардовање, генералоберста Александера Лера, Британци су изручили Југословенској армији, а после времена проведеног у војном затвору у Београду, осуђен је на смртни казну због ратних злочина, делом и због учешћа у бомбардовању Београда.

Владимир Крен је ухапшен 1947. под неповезаних оптужбама за ратне злочине који су проистекли из његове касније службе као команданта Зракопловства Независне Државе Хрватске. Изручен је Југославији ради суђења, а осуђен је по свим тачкама оптужнице и погубљен 1948. године.

У Земуну је 1997. подигнут споменик у знак сећања на погинуле пилоте у одбрани Београда.

Belgrad, 1941

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *