Дом здравља Врчин: Зашто се пацијенти упућују да сами купују инекције „аминофилин“ које асматичарима у датом моменту живот значе!!

Кренула је сезона „ алергијске и бронхијалне астме и др. опструкција плућа „ где се пацијентима треба указивати тренутна помоћ због „ гушења „ а који се треба моментално збринути у Дому здравља „ Врчин „ али није баш тако по изјавама пацијената.
Уназад неколико недеља пацијенти Дома здравља „ Врчин „ се суочавају проблемом који болују због „ напада астме „ где им се не може указати помоћ на лицу места јер у истом ДЗ – Врчин недостају инекције „  аминофилин „ који је од животног значаја за такву врсту оболелих пацијената.
Наиме, након добијања налога од стране ординирајућег лекара пацијенти се упућују на шалтер где након овере одлазе у просторију за пријем, где би им се требала указати лекарска помоћ тј.добијања инекције.
Одмах након самог уласка остаћете у “ шоку “ јер ћете од стране медицинске сестре бити упућени да идете из ДЗ – Врчин до апотеке и сами купите инекцију „ аминофилин „ јер они немају на стању, тако да се тешко оболели пацијенти суочавају са великим проблемом јер морају да пређу до прве апотеке неких 300 метара и то у тешком стању јер се ради о„асматичарима „ где им се тада стање још више погоршава.
Крећете прво у државну апотеку која вас апотекарка одмах на улазу обавештава да немају на стању „ инекцију – аминофилин „ затим одлазите у другу приватну апотеку где вас чека велики ред и гужва у истој а вама је све горе и горе.
Долазите на ред и тада у себи ( молите бога ) да имају инекцију јер без ње не можете да дишете. Ту вас обавештавају да имате среће јер је остала још једна кутија и након тога се враћате назад до ДЗ – Врчин у успаниченом стању јер се ваше стање још више погоршава.
Доласком назад у ДЗ – Врчин вам од самог доласка и одласка до првих апотека прошло  више од 30.минута а пацијентима је све горе, јер нису на време примили „ инекцију – аминофилин „ где је у обавези да таква инекција мора бити доступна у сваком Дому здравља па и у ДЗ – Врчин у било које време дана – али ту је нема.
Наши активисти „ УГ Препород „ месног одбора Врчин су након добијања обавештења од стране грађана о датом проблему, обавили разговор са медицинским радницима у ДЗ – Врчин који су изјавили да они нису криви за тренутни нестанак „ инекција – аминофилин „ јер су дали на требовање али им нису до данашњег дана нису доставили из Гроцке.
Такође смо дознали да ДЗ – Врчин нема сталног као и привременог  „ интернисту „ па су стара и изнемогла лица принуђена да иду аутобусом до Гроцке и назад и тамо чекају по пар сати да се прегледају.
Пацијенти се справом питају: шта би било да и у приватној апотеци није било “ инекције – аминофилина “ ко би онда помогао истима са асматичним нападима, и да ли би ти пацијенти преживели до доласка хитне помоћи из Гроцке.
Овом приликом апелујемо на представнике Дома здравља у Гроцкој да под „ ХИТНО „ требују  „ инекције – аминофилин „  јер се болесним лицима  неће моћи пружити адекватна помоћ на лицу места, јер сви знамо да може доћи до фаталних последица па чак и са смртним последицама оболелих од „ астме „ ако им се не пружи у датом моменту помоћ.
Провером смо установили да једна ампула – аминофилина кошта само  60,00 динара, па је веома чудно што такве инекцију недостају у овом Дому  здравља,  јер и нема неку велику новчану вредност осим за пацијента који треба да је прими.
Што се тиче Хитне помоћи у Врчину не треба бринути јер располажемо сазнањима да исти имају на стању “ инекције – аминофилин “ и да у сваком моменту могу пружити помоћ од 19.00 – 07.00 часова пацијентима која болују од “ асматичних напада “ као и за све друге услуге у оквиру њиховог рада.
ХВАЛА ВАМ ШТО НАС ПРАТИТЕ!!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *