РЕПУБЛИКА СРПСКА: У Бањалуци обележавање Дана Републике Српске, 09.1.2024

ДАН РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ ЗА СВА ВРЕМЕНА!!!

Дан Републике Српске  утемељен 9. јануара 1992. године када је Скупштина српског народа у БиХ донела Декларацију о проглашењу републике под називом Република српског народа БиХ, а тиме је утемељена данашња Српска.

Основали су је српски посланици у тадашњој Скупштини БиХ након што су прегласани у кључним питањима о опстанку Југославије, а припадници друга два народа кренули у сецесију, мимо воље Срба који су имали статус конститутивног народа.

Дан Републике Српске празнује се сваке године и у различитом обиму, у зависности од околности, све од 1993, када је први пут обележен.

Све је спремно за прославу 9. јануара – Дана Републике, а Српска ће, на понос свих грађана, дочекати 32. рођендан најспектакуларније до сада.

Уз све наведено, надлежни су подсетили да ће Дан Републике Српске бити свечано обележен у свим градовима и општинама Српске, као и у Брчко дистрикту.

Централна манифестација ове године је уприличена 8. и 9. јануара, а за разлику од прошле године, када је свечани дефиле организован у Источном Сарајеву, ове године се све враћа у највећи град Српске, Бањалуку.

Прослава Дана Републике Српске почела је 8. јануара свечаном академијом која је одржана у Спортској дворани “ Борик „. Академији, Републике Српске, моћи ће да присуствују само они који су позвани.

Централни догађај поводом прославе Дана Републике биће 9. јануара, за када је предвиђен свечани дефиле улицама Бањалуке. Али, за разлику од претходних година, дефиле ће први пут бити организован у ноћном термину и почеће од 17 часова од око 3.000 учесника.

Такође, биће уприличено и полагање венаца и цвећа на Споменик палим борцима Војске Српске, Споменик борцима НОР-а, Спомен-костурници, Споменику бањалучким бебама и на спомен-обележју бившем председнику Републике Српске Милану Јелићу.Треба рећи и да ће након свечаног дефилеа на Тргу Крајине, на концертној бини, бити уприличени и концерти у част Републике Српске.

У свечаном дефилеу учествоваће више од 900 припадника МУП-а Републике Српске, подељених у ешалоне. Оно што је новина, јесте да ће први пут у дефилеу, заједно са старијим колегама, учествовати и кадети Средње школе унутрашњих послова.

Поред њих, улицама Бањалуке ће продефиловати и представници више институција Републике Српске, као и цивилног сектора.

ХВАЛА ВАМ ШТО НАС ПРАТИТЕ!!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *